Palangos kino teatras kyla naujam gyvenimui

El. paštas Spausdinti

Palangoje neilgai trukus atgims legendinis kino teatras „Naglis“. Planuojama, kad jau po kelerių metų jis taps regionine filmoteka.

 

Bendrovei „Lietuvos kinas“ priklausantis „Naglis“ yra seniausias išlikęs valstybinis kino teatras. Vis dėlto nuo jo pastatymo 1959 metais, iki šiol pastatas nebuvo kapitaliai remontuotas. Tad tiek pastatui, tiek ir jame esančiai įrangai būtinas remontas. Ne tik tam, kad atitiktų šiandienos poreikius, bet ir tam, kad jame veiklas būtų galima vykdyti ištisus metus. Kol kas „Naglyje“ veikla galima tik šiltuoju metų laiku, nepaisant to, kad visame regione kino filmų žiūrovų skaičius išaugo trečdaliu. Siekdami atgaivinti Palangos kino teatrą „Naglis“, Lietuvos kino centras, bendradarbiaudamas su programa „Kurk Lietuvai“ ir UAB „Lietuvos kinas“, parengė „Naglio“ įveiklinimo koncepciją. Šis kultūros objektas turi didelį potencialą: jis svarbus ne tik kaip valstybinis kultūros politikos objektas. Jis bus ir kultūros infrastruktūros elementas, reikšmingas tiek Palangos miesto gyventojams, tiek visam Klaipėdos regionui. Planuojama, kad jis taps regionine filmoteka – šiuolaikiniu kino ir audiovizualinių menų sklaidos, traukos ir edukacijos centru Vakarų Lietuvoje, rašoma Palangos miesto savivaldybės pranešime.


„Esamos situacijos analizė, visuomenės ir suinteresuotų šalių apklausos, konsultacijos su ekspertais patvirtino šio kultūrinio objekto reikalingumą bei klausimo opumą vietos bendruomenei. Šiuo metu Vakarų Lietuvoje nėra stipraus kino kultūros infrastruktūros objekto, kuris patenkintų regiono poreikius, todėl būtina užpildyti šią trūkstamą nišą. Čia bus ne tik pristatytas nacionalinis ar užsienio šalių kinas, rengiamos retrospektyvos, bendradarbiaujama su įvairiomis kultūros institucijomis. Planuojama, kad šis kultūros objektas įgalins ir vietos kino bendruomenę bei kultūros ir kūrybines industrijas. Svarbu ir tai, kad atnaujinta „Naglio“ infrastruktūra leis užtikrinti kino kultūros paslaugų prieinamumą ištisus metus. Jis prisidės ir prie Palangos, kaip kultūrinio miesto, identiteto, o rekonstruotas „Naglis“ užbaigs kultūros trikampio, esančio istorinėje grafų Tiškevičių miesto paveldo dalyje, formavimo procesą“, – sakė projekto vadovė Giedrė Simanauskaitė.

 

Atnaujintas „Naglis“, kaip valstybės strateginis kultūros objektas, ženkliai prisidės didinant kino kultūros paslaugų prieinamą Klaipėdos regione, kuriame šiuo metu yra tik trys kino teatrai. Be to, jis prisidės populiarinant skirtingų visuomenės ir amžiaus grupių domėjimąsi kinu ir audiovizualia kultūra apskritai. „Atgaivintas kultūros objektas leis stiprinti ir kino industrijos poziciją, sudarant sąlygas esamiems ir būsimiems kino profesionalams ugdyti savo gabumus, tobulinti įgūdžius bei užsiimti savo produkcijos rodymu ir sklaida. Regioninė filmoteka taps tarpininku tarp visuomenės ir kino archyvų, fondų, kitų kino kultūros institucijų“, – kalbėjo G. Simanauskaitė.


Regioninėje filmotekoje netolimoje ateityje bus demonstruojami filmai, skirti įvairaus amžiaus bei interesų žiūrovams, rengiamos parodos kino tematika. Čia veiks ir informacinis kino kultūros centras, kuriame bus skaitykla, mediateka, su prieiga prie pagrindinių kino bazių, archyvų ir pan. Svarbi ateities filmotekos funkcija – kino ir audiovizualinių menų edukacijos programos. Čia numatoma rengti tiek praktinius užsiėmimus: kūrybines dirbtuves, stovyklas, vasaros praktikas, tiek teorinius mokymus: paskaitas, seminarus ir pan. Čia bus daromos ir kino rezidencijos, užtikrinančios kino kūrėjų ir vietos bendruomenės bendradarbiavimą, naujų iniciatyvų regione kūrimąsi.


„Medijų edukacija – prioritetinė sritis Europos Sąjungos ir Lietuvos strateginiuose dokumentuose. Regioninė filmoteka tampa kino ir medijų edukacijos centru Vakarų Lietuvoje. Čia ugdomi skirtingų amžiaus žiūrovai, siekiama tenkinti skirtingų amžiaus grupių poreikius. Planuojama programas įtraukti į jau vykdomas „Kultūros paso“, neformalaus vaikų švietimo paslaugų paketus, programas integruoti į bendrojo ugdymo planus, bendradarbiauti su visomis septyniomis regiono savivaldybėmis. Kadangi tiek regione, tiek visoje Lietuvoje trūksta audiovizualinių menų pedagogų, numatyta rengti ir programas, leisiančias kelti jų kvalifikaciją“, – kalbėjo projekto vadovė.


Rengiant kino teatro „Naglis“ įveiklinimo koncepciją, buvo įvertinta pastato būklė bei vidaus patalpų pertvarkymo galimybės. Planuojama, kad pastato išorė liks nepakitusi, tačiau viduje pertvarkų bus – perplanavus patalpas, čia numatyta įrengti dvi kino sales, galinčias veikti ir kaip multifunkcinės erdvės, daugiau regioninės filmotekos veiklai reikalingų erdvių.


Palangos miesto savivaldybės atstovai taip pat džiaugėsi vystoma iniciatyva. „Džiugu, kad į Palangą ateina kultūra, vystomos jos plėtojimo galimybės. Iniciatyvos rekonstruoti kino teatrą „Naglis“ Palangai yra labai svarbios, kadangi šie pokyčiai padės atgaivinti kiną kurorte“, – sakė Palangos mero patarėjas Pranas Žeimys.


Ši regioninės filmotekos koncepcija praėjusią savaitę buvo pristatyta Kultūros ministerijoje ir buvo patvirtinta. Rugsėjo 13 dieną – Palangos miesto suinteresuotoms šalims. Tad jau netrukus – rugsėjį – prasidės koncepcijos įgyvendinimo parengiamieji darbai. Planuojama, kad 2021 m. rudenį prasidės pastato rekonstrukcija, o duris atsinaujinęs „Naglis“ kaip regioninė filmoteka atvers 2022 m.


Projektas vykdomas Lietuvos kino centre, programos „Kurk Lietuvai“ rėmuose.


Daugiau apie projektą skaitykite čia.

Parengta www.delfi.lt pagal Palangos savivaldybės pranešimą spaudai.